Zemelen bevinden zich aan de buitenzijde van de graankorrel en bevatten de grootste concentratie aan gezonde voedingsstoffen.
Wat betekenen deze zemelen voor onze gezondheid?
Zemelen bevatten minder vet en meer vezels en eiwitten
Vergeleken met havermout bevatten zemelen minder vet en meer hoogwaardige eiwitten en vezels. Ze zijn tegelijk een belangrijke bron van sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze laatsten kunnen onze lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.
Zemelen zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte
En net als havermout brengen zemelen een verstoord cholesterol weer in evenwicht. Dat doen ze door de concentratie aan goede HDL- cholesterol te verhogen en die van de lage LDL- variant te verlagen. Een verstoord cholesterolgehalte is vaak oorzaak van aderverkalking, hart- en vaatziekten en van een beroerte.
Zemelen zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte
En net als havermout brengen zemelen een verstoord cholesterol weer in evenwicht. Dat doen ze door de concentratie aan goede HDL- cholesterol te verhogen en die van de lage LDL- variant te verlagen. Een verstoord cholesterolgehalte is vaak oorzaak van aderverkalking, hart- en vaatziekten en van een beroerte.
Reacties
Een reactie posten