Eet gezond met meer zemelen

 Zemelen bevinden zich aan de buitenzijde van de graankorrel en bevatten de grootste concentratie aan gezonde voedingsstoffen.

Zemelen zijn de velletjes rond de graankorrel.  Worden deze uit het graan gezeefd, dan blijft er bloem over.


Wat betekenen deze zemelen voor onze gezondheid?

Zemelen passen in een gezond eetpatroon. Voeg ze zeker toe aan je gezond ontbijt met veel eiwitten. Zemelen zijn zelfs nog gezonder dan het zo geprezen havermout.

Zemelen bevatten minder vet en meer vezels en eiwitten

Vergeleken met havermout bevatten zemelen minder vet en meer hoogwaardige eiwitten en vezels. Ze zijn tegelijk een belangrijke bron van sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze laatsten kunnen onze lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Zemelen zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte

En net als havermout brengen zemelen een verstoord cholesterol weer in evenwicht. Dat doen ze door de concentratie aan goede HDL- cholesterol te verhogen en die van de lage LDL- variant te verlagen. Een verstoord cholesterolgehalte is vaak oorzaak van aderverkalking, hart- en vaatziekten en van een beroerte.

Zemelen zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte

En net als havermout brengen zemelen een verstoord cholesterol weer in evenwicht. Dat doen ze door de concentratie aan goede HDL- cholesterol te verhogen en die van de lage LDL- variant te verlagen. Een verstoord cholesterolgehalte is vaak oorzaak van aderverkalking, hart- en vaatziekten en van een beroerte.


Zemelen helpen ons makkelijker afvallen

Met dit recept om zelf je zemelenbrood te bakken


Reacties